niedziela, 11 sierpnia 2013

ziemniaczano-orzechowe kulki z majonezem


Dużo i tłusto. A jednocześnie prosto.

Składniki na kulki:
  • 2kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki orzechów włoskich
  • 3-4 średniej wielkości cebule
  • natka pietruszka
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
 Składniki na majonez:
  • szklanka mleka roślinnego
  • ok. 2 szklanek oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu gnieciemy je w misce na purree,  dodajemy pogniecione orzechy włoskie (u nas opcja "ice crusher" w blenderze zrobiła robotę :)), posiekaną natkę pietruszki i cebulkę podsmażoną wcześniej na patelni. Przyprawiamy wedle uznania.
Z masy robimy kulki, obtaczamy je w cieście z mąki i wody (dobrze dodać przyprawy) i w bułce tartej. Smażymy we frytkownicy lub na głębokim oleju do uzyskania brązowego koloru panierki.

Majonez jest jeszcze prostszy: do mleka dodajemy pokrojony lub wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, musztardę. Blendujemy kilka minut, po czym - cały czas blendując - powoli dolewamy oleju aż do uzyskania gęstej konsystencji. Przyprawiamy do smaku.

1 komentarz:

  1. ojaciequrczekręce jaki fajny przepis :))
    co prawda przeszukuję blogi w poszukiwaniu przepisów na zdrowe słodkości mając moją małą wnusię na uwadze (sama też łasuchem jestem nieprzeciętnym, nie będę ukrywać) ale takimi perełkami zawsze się zachwycam, przepis już w moim notesie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń